четвер, 8 вересня 2016 р.

Бодай щомісяця нові закони та законопроекти виносить на розгляд наше любе Міністерство освіти і науки України. Стипендії то скасовують, то ні, то частково; бюджетні місця то скорочують, то взагалі відміняють для магістрів; фінансування ВНЗ то зменшують, то збільшують. А в правилах вступу стільки змін, що тільки встигай читати. Тож необхідно розібратися, які зміни реальні, а які лише чутки і перебільшення.


1. Скасування стипендій.
Наразі, це багато неточностей, частково правда і частково перебільшення. Стипендії як були так і будуть. Проте отримувати їх будуть лише кращі. Проте критерії визначення "кращих" все ще розмиті та незрозумілі. Також залишаться соціальні стипендії  для малозабезпечених студентів, хоча таким рішенням незадоволені більшість викладачів. По суті, забезпечення соціальними виплатами повинне відбуватися через Міністерство соціальної політики, але такі соціальні виплати і так існують, але на такому рівні, який не може забезпечувати непрацюючу людину. 
Слід додати, що хоча кількість стипендій і скоротиться, але її розмір підвищиться щонайменше до прожиткового мінімуму. Тож порада для тих, кому це дійсно потрібно: поки точних критеріїв ще немає - краще вчитися на відмінно.


2. Скасування бюджету для магістрів. 
Цього не буде. Нещодавно Міністерство фінансів запропонувало перевести магістратуру на платну основу, проте Гройсман заявив, що хоча він і підтримує прагнення Міністерства знайти джерело для поповнення бюджету, але він проти зменшення доступності до вищої освіти. Тож цей проект знятий з розгляду.  


3.  Європейський формат вченого ступеню
В цьому році відбувся останній набір на навчання за ступеню спеціаліста, молодшого спеціаліста та надано останні звання "кандидата наук". Надалі в Україні буде 5 освітньо-кваліфікаційних рівня: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук. 
Бакалавр буде рахуватися як повна вища освіта. Ступень "спеціаліст" прирівнюється до "магістра", а всі "кандидати наук" стають "докторами філософії". 
Ця система полегшить академічну мобільність викладачів та студентів, адже відповідає європейським стандартам. Йдемо в Європу!


4. Зменшення навантаження
З 2015 року один кредит для студентів зменшився з 36 до 30 годин, а ставка для викладачів з 900 до 600 годин. При чому штат не змінюється. На думку Міністерства, це дає змогу студентам і викладачам більше самостійно займатися науковою роботою.

5. Запровадження кредитно-модульної системи.
Тепер навчальне навантаження студентів вимірюється не в годинах, а в кредитах: для бакалавра 180-240 кредитів, для магістра 90-120 кредитів. А додаток до диплому європейського зразка буде містити дані про оцінки і число кредитів з кожного предмету.
Це дозволить стикувати як українські університети між собою, так і українські з європейськими.
До того ж студенти зможуть обирати не менше 25% за спеціальністю на власний розсуд.

6. Збільшення фінансування
1 вересня 2016 року Гройсман заявив про те, що планує збільшити фінансування вищої освіти на 10 млрд гривень і підвищити зарплатню викладачам. 
Проте такі заяви звучать із року в рік, і на реальні результати поки можемо тільки сподіватися.

7. Держзамовлення та вступ до ВНЗ
Вже другий рік працює система "місце йде за студентом", згідно з якою залежно від кількості абітурієнтів з високими балами, що поставили найвищий пріоритет, університету надається кількість бюджетних місць. Таким чином випускники з найвищими балами приносять бюджетні кошти до ВНЗ. Це створює конкуренте середовище не тільки серед студентів, але і серед навчальних закладів, які намагаються змінюватись, пропонуючи вступникам краще.
Єдиним мінусом такої системи є те, що ті навчальні заклади у яких виходить недобір, зараховують абітурієнтів з невисокими балами, проте високим пріоритетом, що може згодом відобразитись на професіоналізмі випускників. Також через великий недобір деякі спеціальності формуються дуже маленькі групи або спеціальність розформовують.

8. Прощавайте, вічні ректори!
Згідно нового закону ректори, декани та завідувачі кафедри будуть переобиратись кожні 5 років і не зможуть займати посаду більше, ніж 2 строки підряд. Голосування буде проводитись викладацьким складом та більшістю студентів. 
Такі вибори, можливо, позбавлять нас від таких прикрих випадків як з в.о. ректора НАУ, коли його взяли з хабаром у 170 тисяч євро.

9. Прозорість та війна з плагіатом
Відтепер всі кошториси, плани бюджету, звіти про заробітні плати та майно, а також наукові роботи і дисертації повинні бути викладені на офіційному сайті навчального закладу. Це забезпечить прозорість у фінансовій діяльності та підвищить контроль за плагіатом. 
Всі документи будуть у відкритому доступі, і будь-хто може копіювати частини матеріалів. Якщо у науковій роботі буде виявлений плагіат, то автор позбавляється вченого ступеню.

10.  Формування нового органу контролю
14 червня 2016 року Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до закону України "Про вищу освіту" щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти". Згідно з його положеннями це надасть змогу створити особливий орган, що зможе протистояти сучасним негативним явищам у вищій освіті та створювати нові механізми для її покращення. 

Це лише ті зміни, що вже відбулись або точно відбудуться найближчим часом. Які ще реформи зазнає наша освіта, можна тільки гадати. Але треба сподіватися, що вони призведуть до кращого, і наша освіта зі скромного 45го місця у світовому рейтингу стане хоча б у 10ку кращих.
Дар'я ПРОНОЗА
журналіст "STUD-POINT" з м. Дніпро 

3 коментарі:

  1. Вітаю
    Якщо ви шукаєте кредит більше турботи для вас.
    Я конкретного кредитора, надання кредитів має всі, хто має потребу. Якщо ви зацікавлені, будь ласка, звертайтеся мою адресу:
    Mail:bonghislaine0@Gmail.com
    Mail:bonghislaine0@Gmail.com

    Для отримання додаткової інформації
    Дякую

    ВідповістиВидалити
  2. Вітаю
    Якщо ви шукаєте кредит більше турботи для вас.
    Я конкретного кредитора, надання кредитів має всі, хто має потребу. Якщо ви зацікавлені, будь ласка, звертайтеся мою адресу:
    Mail:bonghislaine0@Gmail.com
    Mail:bonghislaine0@Gmail.com

    Для отримання додаткової інформації
    Дякую

    ВідповістиВидалити
  3. По сути бакалавр и специалист это одно и тоже.... не ужели у кого то мозги очнулись и заработали! На Западе бакалавр - это полное высшее, а не как у нас понавыдумывали лишь бы бало из студентов косить!!!

    ВідповістиВидалити

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації