неділю, 25 вересня 2016 р.

Усім студентам добре відома така ситуація: післязавтра на семінарі буде перевірочна робота для якої потрібно прочитати 5-6 книжок. Витоки цієї проблеми можуть бути різними: чи то викладач деспот і тиран, чи то просто студент забив та забув. Проте результат один - паніка і хапання за голову. Що робити? Як прочитати таку кількість сторінок та ще й хоч щось запам'ятати? Це непросто, але реально. 
ПІДГОТОВКА

По-перше. Зупини прокрастинацію! Авжеж, випрати стару футболку чи перший раз за рік помити вікна буде куди цікавіше, але працювати треба. 

Підготуй місце роботи. Одразу зроби запас бутербродів, кави, компактно розклади речі та вмостись зручненько. Викинь гаджети! Не в смітник, але хоча б в іншу кімнату. Вони будуть тільки заважати і відволікати.

Зосередься. Підготуй ручку або олівець та лінійку або щось схоже. З їх допомогою зручніше слідкувати за текстом, і при необхідності відмічати важливі моменти.
А  тепер: ЧИТАЙ
Є кілька крутих технік, щоб читати вдвічі швидше. Але про це пізніше. Спочатку чисто студентські поради, що випробувані роками студентами та особисто мною.

1. Читай анотації та скорочені варіанти. 
Якщо мова йде про художні тексти, першоджерела, які вивчають з року в рік, то в Інтернеті 100% знайдеться кілька сайтів, де хтось все прочитав і виокремив головне. Якщо не вийшло з першого разу, переформулюй запит: інколи краще витратити 15 хвилин на пошук, ніж годину на читання.

2. Перший раз читай швидко.
Якщо варіант зі скороченнями не пройшов, то доведеться читати повністю. Перший раз читай швидко, майже не вникаючи в текст, оцінюючи картину цілком. Мозок сприймає інформацію. Після того як прочитаєш вже всі книги і будеш складати цільну відповідь, потрібна інформація сама спливе в пам'яті, і тобі потрібно буде лише перечитати потрібну сторінку.


3.  Відмічай важливе під час читання.
Цей пункт безпосередньо пов'язаний з попереднім. Так буде легше потім знайти потрібну думку, щоб гарненько перечитати. До того ж задіюється зорова пам'ять, і картинка в твоїй голові може наштовхнути на потрібну думку.

4. Читай вголос
Не обов'язково чітко і голосно. Можна просто белькотіти собі під носа. І нехай зі сторони ти будеш здаватися шаманом або шизофреніком, а сусіди по кімнаті деякий час будуть обходити тебе стороною. Проте так легше зосередитись і запам'ятати.

5. Не повторюй.
Читай і читай. Будь наче локомотив. Вперед і тільки вперед. Не зрозумів абзац? Чорт з ним. Не перечитуй. Згадаєш і повернешся в інший раз, якщо це важливо. Перечитування і постійне повернення по тексту займає багато часу. Часу, якого і так мало!

6. Читай початок і кінець. 
Це свого роду маленький лайфхак. Зазвичай всі наукові книги, мемуари і першоджерела це на 70% вода. Можливо це не пройде з книгами по технічним спеціальностям, але гуманітаріям такий трюк часто допомагає. Основна думка викладається в кращому випадку на початку і кінці абзацу або взагалі на початку і кінці розділу. Все решта - пояснення, які є такими, що розуміються самі по собі. Тому кілька десяток фраз вистачить для розуміння всієї книги. (Особисто я, так законспектувала на 10 сторінок в зошиті 200 сторінок першоджерела приблизно за годину).

ТЕХНІКИ ШВИДКОЧИТАННЯ

А тепер перейдемо до технік, що допоможуть тобі читати у два-три рази швидше. "Відмінники" досягають швидкості читання у 1500 слів за хвилину. Звучить нереально, але якщо добре потренуватися, то така навичка буде корисна все життя.

1. Методика Тіма Феррісса.
Дуже проста та досить ефективна. 
По-перше, читаючи потрібно водити пальцем або олівцем по тексту. Це сфокусує увагу, і здається, що читаєш навіть швидше, ніж водиш пальцем.
По-друге, потрібно починати рядок читати як мінімум з 3-го слова, і закінчувати на 3-му з кінця. Тобто читати середину тексту, а решту намагатися уловити периферійним зором. Спочатку це складно, але вже через 20 хвилин мозок звикає до такого читання.

2.  Програми та додатки
Додаток Spritz заснований на тій самій методиці, що уникає стрибків очима по рядкам. Але вам не потрібно взагалі нічого робити. Програма сама розбиває текст по слову і виносить на центр екрану з високою швидкістю. Вам залишається тільки читати.

Схожа по принципу дії на Spritz - Rapid Reader. Копіюєте необхідний текст, вставляєте в "читалку" і читаєте. Дуже простий та зручний інтерфейс. Обрати шрифт та швидкість тексту можна не заходячи в меню.

Додаток Blankist. Ще одна дуже класна автоматизована програма. Замість того, щоб читати весь текст - розбиває його на частини і виокремлює основну думку. Точніше все вже зроблено за вас.

Програма, що має функції Blankist та Spritz називається Sparker. Досить велика бібліотека книг, принцип роботи Spritz плюс велика кількість  різних есе, топіків, аналізів тексту та скорочених описів. Те, що потрібно школяру та студенту.

Отже, коли книжки буквально завалюють - не потрібно впадати у відчай. Для людини все реально, особливо у стресовій ситуації, особливо в еру розвитку технологій.
Дар'я ПРОНОЗА

журналіст "STUD-POINT" з м. Дніпро

0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації