пʼятницю, 24 лютого 2017 р.


Гадаю, що у "Божественній комедії" Аліг'єрі мало бути десяте коло пекла - бюрократичне. Ця думка прийшла мені в голову, коли стояв у черзі міграційної служби. На жаль, ще не всюди в нашій країні спростили процес подачі документів на закордонний паспорт, тому деякі люди живуть у цих чергах і ледь не розбивають намети під установою. Кілька днів довелось і мені так пожити. В цьому натовпі всі охоче діляться історіями та своїм досвідом заробітчанського життя, адже дев'яносто п'ять відсотків з них - гастербайтери в Польщі.

Як людина, котра прожила в Варшаві кілька років, хочу розповісти про основні проблеми українських працівників в Польщі, а також розвіяти деякі міфи.
 Ні для кого не секрет, що польський ринок праці все активніше заповнюють українці. Лише за минулий рік зареєстрували рекордну кількість заробітчан - 1,3 мільйона. Незважаючи на це,  33% польських підприємств все ще відчувають брак робочих рук і готові працевлаштовувати іноземців зі сходу - пишуть на newsweek.pl.  Разом з тим, українці стають ще більш дешевою робочою силою та почастішали випадки обману та шахрайства з боку недобросовісних роботодавців. 
Більшість українців не знають і навіть не намагаються вивчити свої права. Замість того, щоб піти зі скаргою в Інспекцію праці або суд, вони ховають голову у пісок. 
Тому, якщо ти працюєш або плануєш працювати у Польщі, то пам'ятай, друже:
 - завжди підписуй трудовий договір.
 - в українців права на ринку праці такі самі, як у поляків.
 - Інспекція праці надає безкоштовну юридичну консультацію.
 - суд надає безкоштовного адвоката, якщо ти не спроможний найняти його сам.

 Чому варто їхати вчитись в Польщу?
 Міф, що ми - дешева робоча сила, яка працює виключно в садах та на будівництві, вже давно розвіяний.  Спостерігається тенденція збільшення попиту на висококваліфікованих спеціалістів з України на заміну польським, які мігрували до західної Європи. Тому нашим студентам, які добре інтегрувались в польське суспільство за період навчання у вузі, легше піднятись по сходинках кар'єрного росту в хороших компаніях. А відомо, що наш народ є завзятішим до праці.
 Крім того, Польща дає нам всі можливості для ведення бізнесу, чим і користується багато українців. Знаю особисто кількох людей, які мають свої кав'ярні, перукарні, автомайстерні та навіть рекрутингові агенства. Кажуть, що умови прозорі та набагато легші, ніж в Україні.

 Але як би добре не жилось за кордоном, через певний час сумуєш за Батьківщиною і розумієш, що у неї потенціал значно більший, ніж у європейських країн. Я впевнений, що через кілька років ми досягнемо економічного успіху своїми силами, без Євросоюзу. І наші діти будуть гідно жити на рідній землі.



Автор 
Олег Харитонов 

0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації