вівторок, 30 червня 2015 р.

Досвід стажування відіграє велику роль в тому як і де випускники отримують свою першу повноцінну роботу. Як правило, стажування допомагає студентам не тільки оцінити свої кар’єрні цілі та набути практичних і професійних навичок, а й найчастіше є найкращим способом для того, щоб зайняти початкову позицію у компаніях. За даними опитування шанси стажерів бути найнятими в компанію,  у якій вони проходять своє стажування, наближаються до 70%, а в Україні – до 80%.

Якщо ви хочете зробити цей стрибок від стажера до повноцінного працівника, вам потрібно бути готовим справляти враження з першого дня. Нижче наведено 7 порад, які ви можете використовувати для того, щоб перевести стажування на новий рівень. Поради стосуються українського ринку праці.
 1.Дізнайтеся, як влаштована програма
Якщо ви шукаєте стажування, яке потім переросте у повноцінну роботу, обирайте програму, в якій вже практикували набір інтернів, - каже Сара Елспоу, начальник  кар’єрної служби Капітолію. “Вдосконалена, довготривала програма виборює свої “шляхи”, що, ймовірно, мають результати вдалого навчання, проектів та заходів, що використовувались в успішному минулому”. Елспоу додає, що в таких компаніях також є тенденція отримувати власну “встановлену систему інформування” стажерів, яких би вони хотіли взяти на роботу”.
Досить важко передбачити свої шанси на працевлаштування в компанії, яка пропонує нове стажування."Програма може створювати нові види діяльності або проекти, які не були раніше завершені або перевірені," говорить Елспоу, додавши, що “стажери можуть мати і  більш динамічні обов'язки”. Якщо ваш менеджер не працював зі стажерами раніше, то вважайте, що вам пощастило і вас не будуть оцінювати за підсумками роботи попередніх, а це означає, що ваш роботодавець бачить тебе як кращого стажера, якого  вони коли-небудь мали", - зазначає Елспоу, - “і, в свою чергу, більш імовірно, що порекомендують вас для роботи у штаті”.

2. Запит на роботу з повною зайнятістю під час співбесіди
Джин Уеллс, старший директор Центру EVANSVILLE  для розвитку кар'єри, каже: “Один із шляхів, якими студент може перетворити своє стажування на повноцінну роботу – це ввічливо поцікавитися під час співбесіди: “Скажіть будь-ласка, який відсоток ваших працівників проходили стажування у вашій компанії?”. 
Але Елспоу попереджає, що потрібно бути обережним, задаючи це питання потенційному роботодавцю. “Вам потрібно впевнитися, що роботодавцю не здасться, що єдина причина з якої ви проходите стажування – це отримати роботу на повний робочий день” - зазначає Елспоу. “Натомість, поставте це питання в ряд з іншими , що стосуються культури та відповідальності компанії”.

3. Проявляйте ініціативу та показуйте позитивне ставлення
Студент - інтерн, який проявляє ініціативу тим, що задає цікаві запитання, прагнучи розширити свій досвід навчання, показує готовність “пройти зайву милю” – це стажер, який, швидше за все, отримає пропозицію залишитися у штаті компанії, якщо така вакансія відкрита. Дебора Джонс, начальник кар’єрної служби ДеПоу пояснює: “Це не новина, коли роботодавець все таки знаходить місце для стажера, що проявив видатну ініціативу”. 
Келлі Гілбо, радник в Центрі кар’єри Грінелл каже: “Якщо ви очікуєте, що зі стажера ви станете повноцінним співробітником компанії, ваші колеги та керівники будуть мати більш високі очікування щодо того, чого ви можете досягти. Найкраще, коли студент має як впевненість так і компетентність, коли він стає штатним співробітником. Період стажування може бути навмисне  використаний для того, щоб розвити чи зміцнити ці дві якості, забезпечуючи готовність стажера виконувати свої обов’язки упродовж повного робочого дня.

4. Пропонуйте взяти на себе більше відповідальності
За словами Девіда Родрігеса,  радника з кар’єри в Каліфорнії, центру кар'єри Ріверсайд, це відмінний спосіб справити враження на вашого керівника, запропонувавши допомогу під час великих групових проектів і взяти на себе додаткові зобов'язання, з якими ви можете справитися. Підходьте до всього з позиції “Я можу”, з посмішкою та без страху зробити випадкову помилку. Родрігес також пропонує добровільно “брати на себе додаткові функції, під час виконання яких ви можете навчитися чомусь новому”. 
“Часто кажуть, що стажування повинне розглядатися як розширена співбесіда на повноцінну роботу. Тобто, стажер має певні рамки для того, щоб продемонструвати, що він – найкращий кандидат на роботу” - каже Гілбо. “Демонстрація ентузіазму, інтерактивної взаємодії як в особистих так і в командних завданнях на ряду з докладанням зусиль, щоб вписатися в культуру та політику компанії суттєво підвищить шанси на просування”.

5. Зв’язок з вашими колегами
Коли ви шукаєте можливість, щоб з позиції стажера перейти на позицію штатного працівника,  зв’язки, що ви встановлюєте на роботі, можуть стати найціннішим для роботи в компанії. “Зустріньтеся та повчіться у якомога більшої кількості професіоналів у період вашого стажування”, - радить Родрігес, - “Це важливо через те, що якщо роботодавець не зможе найняти вас після проходження стажування, ви все одно проведете свій час з користю. В додаток до усіх навичок та досвіду, що ви отримаєте, ви також матимете надійні контакти фахівців, які знають вас особисто і можуть поручитися за вас під час вашого майбутнього пошуку роботи”. 
Вибудовування партнерських відносин з колегами принесе вам користь ще не один раз. За словами Гілбо, “hr-відділ часто слідкує за тим, як стажер взаємодіє з людьми різних рангів, такими як персонал на ресепшні, радою директорів чи з потенційними клієнтами. Компанія захоче залишити стажера, який знає технічні тонкощі своєї галузі, а також таких, що підходять їх місії, цінностям та культурі. Вони будуть наймати того стажера, який буде гарно їх представляти в потрібний час.

6. Будьте незамінним
Перевершуючи очікування під час вашого стажування, ви не тільки будете виглядати більш вражаюче в очах вашого керівника, а й покажете, що ваші навички є цінними і можуть сприяти зростанню компанії. “Коли ви показуєте свій позитивний настрій, відмінну робочу етику та володіння навичками у вашій сфері діяльності, кінцева мета полягає у тому, щоб показати роботодавцю, що у нього немає інакшого вибору крім як взяти вас на повний робочий день” – каже Родрігес. “Станьте невід’ємною частиною команди і роботодавець розпізнає у вас людину, що ідеально підходить для прийому на роботу”.

7. Підготуйтесь до старту стажування
Часто студенти вважають, що під час стажування «компанія зобов’язана їм надати всю інформацію, навчити діяти і розписати всі кроки по завданням» – каже Елспоу. А насправді роботодавець бере вас на роботу, щоб виконувати нові плани і досягати поставлених цілей компанії. Перед стажуванням кандидату варто все зважити, оцінити свої знання і належно підготуватися. Дуже велика різниця між випускником «школи лідера #Career Factory» і кандидатом без попередньої адаптації до бізнес-середовища». Стажеру потрібно хоча би поверхово знати тонкощі роботи компанії, мати уявлення про зони відповідальності кожного із департаментів і навчитися мислити з фінансовою вигодою для компанії. Тільки тоді кандидат буде впевнено вносити корективи у розвиток компанії, коли у нього є перевірені знання та навички.

Підсумовуючи та враховуючи правила українського ринку праці, можна чітко виділити, що стажеру обов’язково потрібна адаптаційна підготовка до старту кар’єри у великих корпораціях. Сьогоднішня освіта в Україні потребує додаткової підготовки молоді, тому такі програми як «Школа молодого лідера #Career Factory» набирає популярності серед роботодавців. Намагайтеся підкреслити свою унікальність і незамінність, щоб під час комунікації з колегами вас цінили і ви мали певний авторитет. Тільки тоді вам зможуть доручити більше роботи і відповідальності, що призведе до високоефективного стажування для вас та компанії. Ваша активність та прояв ініціативи значно підвищує ймовірність подальшого працевлаштування. Варто тільки відноситись до стажування, як до повноцінної роботи з бізнес-відповідальністю. Правильна підготовка до старту кар’єри значно пришвидшує зростання як кандидата, так і компанії в цілому!


Хай вам щастить. Не втрачайте час і вже сьогодні починайте готуватися до старту кар’єри!

0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації