неділю, 20 березня 2016 р.




У сучасному світі технології швидко розвиваються, змушуючи двигун прогресу обертатися щораз швидше. Відповідно, ІТ-спеціалісти сьогодні належать до найбільш перспективних професій в Україні. Вони входять у штат практично кожної компанії, виконуючи роль системних адміністраторів і фахівців з технічної підтримки, відповідаючи за роботу комп’ютерної техніки і локальних мереж, займаючись створенням і обслуговуванням WEB-сайтів, перелік їх функціональних обов’язків просто безмежний.

Як побудувати успішну кар’єру у сфері ІТ? З чого варто починати? Як у найкоротший термін втілити свою мрію? Знайти відповіді на ці та інші питання нам допоміг ІТ-спеціаліст – Володимир Шиманський.
Володимир почав займатися програмуванням ще у шкільні роки, самостійно вивчаючи програми та опановуючи основи програмування. Продовжив навчання на факультеті кібернетики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Ще за студентських років він розробив декілька власних проектів, що відкрило двері у відомі ІТ-компанії, такі як GlobalLogic Ukraine та Aricent, де працював зі світовими лідерами технологій в областях швидкісного мобільного зв’язку, розробки мобільних процесорів, систем для професійної обробки і розповсюдження відео-контенту.
Свою роботу вважає цікавою і багатогранною, найбільше пишається не особистими проектами, а спільними розробками команди співробітників. «Саме командна робота може принести дійсно крутий результат!» – говорить Володимир. Найбільш масштабні проекти, якими йому доводилось займатися – це стартап Blynk та проект Emma App. У Володимира і його команди є чимало цікавих ідей і проектів, але говорити про них ще зарано. Він вирішив зберегти певну інтригу і не розкривати всіх секретів одразу.

Володимире, сьогодні серед молоді багато охочих працювати в ІТ. Проте, чи будь-хто може стати ІТ-шником? Можливо для цього треба мати особливий хист і певні риси характеру?
В ІТ є дуже багато цікавих напрямків (розробка, тестування, маркетинг, дизайн, анімація та ін.), які потребують різних знань. Не можна сказати, що ІТ-спеціаліст обов’язково повинен володіти певним набором навиків чи особливостей, але бажано мати інженерний тип мислення та мотивацію до саморозвитку. Дуже важлива особливість ІТ-шника – це бажання постійно вчитися та розбиратися в деталях. Якщо його немає, виховати гарного спеціаліста не вдасться.
Технології невпинно рухаються, змінюються потреби і проекти, ти повинен вміти швидко адаптуватися до цих процесів. Для написання програм потрібна фантазія і хист до пошуку нових рішень. Робота програміста не можлива без знання англійської мови, додатково непогано було б опанувати німецьку або французьку. Допоможуть у роботі і міжматематичні сфери що структурують спосіб мислення. Перспективний початківець має базове розуміння основних програм і процесів, навики системного і абстрактного мислення, він може і хоче розвиватися.

Всі ми знаємо, що здобути освіту з будь-якої сфери перш за все можна в університеті. Скажіть, чи можливо освоїти мову програмування за допомогою самоосвіти?
Звичайно можна, я й сам почав вивчати мову програмування задовго до університету. Зараз в інтернеті маса інформації, безліч Onlin-курсів. Досить структуровану і доступну для вивчення програму пропонує Coursera, де можна спочатку опанувати теорію про певну мову програмування, а потім попрактикуватися в інтерактивному режимі. Такий динамічний підхід дає можливість ознайомитися з певною сферою вже за декілька тижнів.
Але мова програмування – це лише вершина айсберга, щоб зрозуміти як працюють системи та управляти їхньою поведінкою, необхідні знання з комп’ютерної інженерії, дискретної математики, логіки та багато іншого. Тільки навчання в університеті та практика можуть дати повний комплекс знань. Гарного ІТ-шника без профільної освіти знайти важко.

Добре відомо, практика під час навчання збільшує шанси студента знайти достойну роботу після завершення університету, але зрозуміло – виконувати складні задачі їм зарано. З чого варто починати, щоб здобути практичний досвід?
Чим раніше ви почнете практикуватися, тим краще. Розуміння завжди приходить із практикою: найлегше для новачка створити аналог відомої гри, потім спробуйте вигадати власну, після цього можете братися за вирішення простеньких задач і розробку своїх проектів. Власні програми і розробки автоматично увійдуть до вашого портфоліо і можуть зіграти вирішальну роль у процесі працевлаштування.

Вибір мови програмування залежить від мети, яка стоїть перед спеціалістом. Проте, новачкам складно зробити цей вибір. З вивчення яких мов програмування варто починати?
Починати треба з простих мов програмування і простих задач. Зараз однією з найдоступніших новачкам є Python. Знання Пайтону грають значну роль у професійній діяльності будь-якого ІТ-шника, адже ця мова зручна як для навчання, так і для застосування. Вона допоможе легко опанувати основи програмування і написати простеньку гру типу «пінг-понг», «Asteroids» або «танчики». На перших етапах доведеться багато гуглити, пройти tutorial з обраної програми. Не треба боятися помилок, це не простий шлях, але він дає гарні результати. Така робота допоможе оцінити свої можливості.
Після того, як тобі вдалося розробити декілька програм на Python, можна переходити до вивчення більш складних мов програмування – С++, Java чи JavaScript, залежно від поставлених задач. Знання С++ дає перевагу добре зрозуміти інші мови програмування, бо багато з них написані саме на С або С++. Але ця мова сама по собі досить складна, вона включає набагато більше аспектів роботи системи ніж в інших мовах програмування, до неї треба дорости.

Володимире, у студентські роки Вам добре вдавалося поєднував роботу і навчання. Дайте пораду сьогоднішнім студентам, з якого курсу найоптимальніше розпочинати кар’єру програміста?

Перший курс може бути важким у плані адаптації, але вже можна починати. У вільний час займіться вивченням програм, якщо це не ваша профільна освіта. Якщо ж ви вже вивчаєте програмування, треба просуватися паралельно, поєднуючи навчання і професійний розвиток. На 2-3 курсах можна підшукувати роботу, чимало студентів давно навчилися поєднувати професійну діяльність і навчання. Більшість сучасних компаній залюбки працюють із молоддю, лояльно ставляться до графіку роботи і трудового процесу.
ІТ – сфера, що відрізняється своєю привітністю і позитивом. У нас панує атмосфера взаємодопомоги – це дуже важливо. Junior завжди може розраховувати на підтримку, пораду, толерантне ставлення до певних помилок або браку знань, яких важко уникнути на початку своєї кар’єри. Головне – бажання.
Шукати роботу можна через Job-портали чи спробувати на пряму писати листи у компанії, відсилати резюме і мотиваційні звернення. Ефективним також є відвідування різних виставок та профільних заходів.

Давайте ознайомимо студентів зі специфікою відбору спеціалістів у команду та особливостями проходження співбесіди.
Якщо кандидат має певну базу знань і претендує на відповідальну посаду у престижній компанії, необхідно готуватися до серйозної співбесіди. Вона може тривати сумарно до 4-х годин і включати декілька етапів. Питають про все, вимагають детальних відповідей, скрупульозно вивчають глибину ваших знань та вміння вирішувати поставлені задачі. Перевіряють знання англійської мови. Також одразу на місці вам можуть запропонувати тест на знання мов програмування. Основна мета роботодавця – виявити, чи може конкретний кандидат виконати передбачений комплекс робіт.
Особлива увага приділяється власним проектам. Працевлаштування у серйозну компанію обов’язково передбачає наявність портфоліо. Без досвіду нікуди! Це можна порівняти з їздою на велосипеді: уявіть людину, що розповідає, як класно їздити на велосипеді, але при цьому ніколи на ньому не сиділа… А осі інший приклад: людина їздить на велосипеді, хоч і часто падає – її розповідь, що грунтується на власному досвіді, вже буде зовсім іншою.

Автор: Анастасія Чорногор

1 коментар:


  1. http://lgs.lviv.ua/ - ІТ курси

    http://java.lviv.ua/ - Комплексний курс Java DEVELOPER

    http://sqa.lviv.ua/ - Комплексний курс тестування QC\QA

    http://frontend.lviv.ua/ - Комплексний курс Frontend

    http://hr.lviv.ua/ - Курси ІТ рекрутингу

    http://wma.lviv.ua - Курси Вебмаркетингу, SEO та SMM

    http://itenglish.lviv.ua - Англійська суто під ІТ

    http://lgs-kids.lviv.ua/ - Logos KIDS Academy - ІТ освіта для Ваших дітей!

    ВідповістиВидалити

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації