вівторок, 21 червня 2016 р.

Навчання та сесія вже позаду, вільного часу з’явилося вдосталь, а то й більше. І так хочеться поїхати на море, добре відпочити і погуляти, але у кишенях гуляє вітер… Та ми, студенти, народ активний, роботящий…час від часу…Треба братись до роботи і назбирати трохи грошенят.
Сучасний ринок праці пропонує багато вакансій тим, хто справді хоче працювати. Авжеж, від тимчасової роботи не варто чекати космічних доходів, адже роботодавці знають, що студенти виконують роботу швидко і часто не дуже якісно, студентам не важливо триматися за місце роботи. Тому будьте готові, що для дійсно хороших вакансій оберуть більш досвідчених і старших робітників, а студентам зостається не така вже й важка, але не така і високооплачувана робота.

Як обрати і де знайти підробіток?
Обирайте те, що вам до душі. Хоча це і тимчасовий підробіток, але не варто братися за першу-ліпшу роботу, адже не хочеться перетворити місяць свого життя на пекло. Обирайте роботу, яка близька вам до спеціальності, або хоча б просто пов'язана з тим, що вас не бісить. Подумайте з чим доведеться працювати: з людьми, з тваринами, з їжею, з цифрами чи паперами. Що вам більше подобається, або менше лякає? Обирайте.

Обирайте перевірені джерела. Тут важливо не наштовхнутися на підставу, адже на підробітках відсутнє офіційне працевлаштування, тобто, ви не маєте ніяких гарантій, що робота буде оплачена. Спитайте у знайомих, подивіться відгуки, не довіряйте молодим нещодавно створеним компаніям.

Знайти роботу – річ нескладна. Один з перевірених і традиційних способів пошуку
роботи – через знайомства. Мами, тітоньки і бабусі завжди знають когось, кому потрібні робітники. Якщо це не ваш варіант, то можна взятися за газети. Але й це вже не актуально. Зараз пошук роботи значно полегшив Інтернет. На таких сайтах як work.ua, работа.ua та ще ряд схожих, є розділ спеціально для студентів, де працедавці зазначають, що готові взяти студентів та прописують всі умови. Ваша задача знайти цікаву вакансію і відправити резюме.


 Ким ми можемо працювати?
Ринок праці дає широкий вибір вакансій, все залежить від ваших вподобань і звичайно навичок.
Почну з тих, що не потребують великих розумових здібностей. Та що там…взагалі не потребують. Вантажники, прибиральники та фасувальники на фабриках – професії завжди актуальні і завжди потрібні. Така робота приносить до того ж непоганий дохід, як для студента. Але не кожен витримає таке фізичне навантаження, і після такої роботи єдине, що захочеться роботи – спати.  До того ж розряду можна включити кур’єрів, але тут потрібно багато бігати і добре орієнтуватися в місті, тому для не місцевих першокурсників, така робота може виявитися непростою.
Трохи інша сфера, але яка також не потребує жодних умінь, крім комунікабельності – це аніматори, люди, що роздають листівки та "впарюють" стартові пакети мобільних операторів. Але така робота мало того, що одноманітна та стомлююча, а ще й малооплачувана. Проте, якщо треба швидко заробити невелику суму, то вас приймуть з великою радістю. І гроші ви отримуєте кожен відпрацьований день.
Якщо ви вмієте переконувати людей та швидко вчитесь, то робота проумоутера, консультанта чи продавця для вас. Графік встановлений, зазвичай, повний робочий день, і гроші цілком пристойні для студента. Але тут треба бути відповідальним, трохи розбиратися в продажах, і часто існує система штрафів, яка значно зменшить ваш прибуток.
Якщо вмієте розмовляти з людьми, але не хочете їх бачити особисто – вам шлях до call-centre. Тут вам встановлять мінімальну ставку плюс проценти від "вмовлених" вами людей, дадуть телефон, робоче місце і повний робочий день. Мінус лише в тому, що робота сидяча, навколо гамір, а із трубки часто можуть доноситись не доброзичливі фрази. Та (по секрету) в такому випадку ви можете відповісти тим самим, і на душі стане легше.
Якщо виходити з дому ліньки, а у вас пропадає талант письменника, то можна заробити собі на літній відпочинок копіратингом. Сидиш, п’єш чай і пишеш про ламіновану підлогу якоїсь супер-фірми. Заробіток залежить тільки від того скільки сам працюєш, і графік залежить тільки від тебе. Єдиний мінус - теми можуть бути не дуже цікавими, адже писати доведеться про все: від щіток для миття підлоги до ювелірних виробів.
А золота жила всіх підробіток – робота на виборах.  Таке стається не часто, але приносить досить хороші гроші. Все залежить від того, ким саме ти прилаштуєшся у агітаційній ієрархії, і від цього буде залежить твій заробіток. Проте, навіть будучи у найнижчих щаблях, можна за кілька тижнів, працюючи 2 години в день заробити 2-3 тисячі гривень. Хоча це знову залежить від того, як ти вмієш себе подати і агітувати. Агітація триває зазвичай декілька місяців, але ті, хто зміг правильно прилаштуватися без труднощів поповнюють свій бюджет на декілька десятків тисяч гривень.

Тож, хто хоче, той завжди знайде. Студенти не хочуть, але вміють працювати, особливо коли це потрібно. У  тому є наша перевага. І кожна робота має є свої плюси та мінуси, але ж гроші не пахнуть.
Дар'я ПРОНОЗА
журналіст "Stud-Point" з м. Дніпро
Дніпровський національний університет імені Олкся Гончара

0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації