пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

Оксана Артурівна Башинська - HR-менеджер з 5-річним досвідом дочірнього підприємтсва Schenker . Але сьогодні ми змусили її забути про відданість своїй компанії і розповісти про всі таємниці, які пов'язані з умовами та можливостями роботи в "Шенкер". А найголовніше, ми дізнались - як студенту без досвіду роботи безболісно та успішно пройти співбесіду і почати свою кар'єру саме в цій провідній компанії країни!

Розкажіть, будь ласка, безпосередньо про Шенкер, в чому особливість компанії?
Наша компанія надає повний спектр логістичних послуг в Україні та є частиною великої європейської логістичної мережі. В 2016 році ми відсвяткували 20-річчя в Україні. За цей час компанія пройшла важкий та тернистий шлях на неймовірно конкурентному ринку логістики, і на сьогоднішній день займає лідерські позиції в своїй галузі, а саме: -ТОП-3 в наземних перевезеннях та внутрішній дистрибуції-ТОП-3 в авіаційному транспорті-ТОП-10 в комплексному та контрактному обслуговуванні-ТОП-10 в морських перевезеннях. 

Не знаю, чи буду об’єктивною, відповідаючи на питання щодо особливості компанії Шенкер, адже для мене все в цій компанії особливе! Починаючи з неймовірних амбіційних цілей, місій, цінностей, закінчуючи кожною людиною, яка працює в компанії. Це один великий, сильний, професійний, цілісний та гармонійний механізм, який несе в собі якісний та затребуваний сервіс.  

Чим ви відрізняєтесь від конкурентів, яких на ринку досі дуже багато? 
Найголовніша, як на мене, відмінність нашої компанії від інших – це ті можливості та досвід, які компанія дає своїм співробітникам. В нас є усталена, високоморальна корпоративна культура, європейські стандарти роботи та відкритість на всіх рівнях прийняття рішень. Ми є "сімейною" організацією, в якій кожен працівник має право на висловлення своїх думок, переживань, самореалізацію. А найголовніше, що всі працівники об'єднанні спільними цілями та ідеями.   

Скільки ж у вас "членів сім'ї", як часто вони змінюються? 
Офіси компанії є в Києві, Борисполі та Одесі. На согоднішній день в компінії працює більше 80 співробітників. В нас є ті, хто працюють в компанії більше 10-15 років, але буває, що співробітники не затримуються довго в компанії. Чому так відбувається? Важко сказати. Особисто я вважаю, що люди в сучасній Україні живуть в дуже складних умовах, коли ти знаходишся в постійному пошуку кращого життя, умов, роботи… Особливо це стосується молодого покоління, яке не є стабільним в своїх рішеннях, думках та вчинках. Ми часто приймаємо на роботу молодих людей без досвіду, опираючись лише на їх потенціал та бажання вчитися. За досить короткий час вони виростають професійно та йдуть з компанії з різних причин. Звичайно, це сумно, адже ми вкладаємо в кожного знання, час та душу. Але не дивлячись на це, ми пишаємось, що ми є джерелом знань та висококваліфікованих спеціалістів.

Як у вас проходять тімбілдінги і спілкування поза роботою між співробітниками? 
Ми цінуємо кожну можливість для спілкування, тому намагаємось знаходити для цього час. Один раз на місяць у нас відбувається зустріч співробітників з HR-менеджером та Директором. Під час зустрічі ми обговорюємо всі важливі питання, обмінюємось інформацією, просто обмінюємось думками та ідеями.  Більше того, один раз на тиждень у нас відбувається так звана фіка (швед. Fika) – шведська традиція робити перерву на каву, яка триває 15-20 хвилин, що дає змогу поспілкуватися в неформальній атмосфері, відволіктись від роботи та просто чудово провести час з колегами за чашечкою чаю чи кави зі смачненьким печивом. Періодично в нас відбуваються якісь івенти, ми святкуємо важливі для нашої компанії дати, виїжджаємо кудись колективом та ін.



Чи є у вас освітні корпоративи, тренінги для співробітників? 
«Що буде, якщо ми навчимо співробітника, а він піде? Подумай про те, що буде, якщо ми його не навчимо і він залишиться»… Не пам’ятаю, хто це сказав, але завжди згадую ці слова, коли мова йде про навчання для співробітників. Люди – це найцінніший «ресурс». Людей необхідно навчати, розвивати та підтримувати.  І, звісно, наша компанія проводить тренінги для співробітників. З першого робочого дня всі співробітники проходять ознайомчі тренінги, які дають їм можливість познайомитись з нашою компанією, корпоративною культурою та швидше адаптуватися. Час від часу керівники відділів проводять внутрішні тренінги, зазвичай розглядаються кейси з життя, розбираються суперечливі моменти, варіанти вирішення певних ситуацій та знаходяться рішення, які в майбутньому дають можливість співробітникам уникнути помилок в роботі. Якщо ми бачимо необхідність в залученні зовнішніх тренерів, ми, безперечно, співпрацюємо з тренінговими центрами.

Як виглядає ваш офіс? 
У нас офіс типу open space, він дуже сучасний та комфортний, виконаний в корпоративних кольорах, червоному, білому та чорному. На мою думку, такий офіс сприяє підтримці корпоративного духу, колектив дійсно відчуває себе єдиною, великою командою. В нашому офісі постійно лунають веселі жарти, цікаві розповіді та гучний сміх. 




















Як успішно пройти у вас співбесіду, враховуючи, що у вас такий досвід роботи HR-ом в компанії?Знаєте, я вже п’ятий рік підбираю персонал для компанії і мені часто задають таке питання. Я не знаю відповіді на нього. Як на мене, секретом успіху не завжди є досвід, адже досвід приходить з практикою та часом. Для мене, як  для HR-менеджера, наважливішим фактором при підборі персоналу є потенціал людини, бажання вчитися та працювати саме в нашій компанії і, як кажуть в народі, «вогник в очах». А ще, як би людина не хотіла працювати в тій чи іншій компанії, ніколи не треба писати в резюме та говорити на співбесіді того, чого немає насправді, адже все можна перевірити в роботі. Необхідно завжди залишатися собою та бути відвертим. Все дуже просто!

Можете згадати якусь незвичайну співбесіду? 
Бувало різне на співбесідах. Я завжди спілкуюсь з кандидатами як з друзями, щоб вони могла розслабитись та розкритись. Приходять дуже різні по характеру та темпераменту люди, контраст неймовірний. Мені складно зараз згадати якусь конкретну історію, та можу сказати, що часто виходжу після співбесіди з широкою посмішкою на обличчі. Буває і навпаки. Часом людині хочеться поділитися своїми переживаннями та думками і легше це зробити з незнайомою людиною. Мої кандидати діляться зі мною. Я розумію, що в цей момент я маю просто вислухати, а для когось це так необхідно і важливо. В будь-якому разі, це ті моменти, які я ціную і люблю в своїй роботі.

Чи є у вас програми практики та стажувань?Так, в цьому році ми розробили програму стажувань для студентів. Ми з радістю запрошуємо молодих людей пройти стажування в нашій компанії. 

Чи є шанс у студента без досвіду роботи влаштуватись до вас у компанію? 
Безперечно є. Час від часу в компанії відкриваються вакансії, які не вимагають досвіду роботи, ми навчаємо молодих фахівців, а вони успішно працюють у нас. 

Ви співпрацюєте з ВНЗ?
Так, ми маємо досвід співпраці з ВНЗ, ми брали участь у днях кар’єри, які організовувались при вищих навчальних закладах Києва, спілкувалися з випускниками на лекціях щодо можливостей працевлаштування в нашій компанії тощо. 

Що б ви порадили студентам та випускникам, які тільки починають будувати своє професійне життя?
Основне, що хотіла би порадити студентам та випускникам - перед тим, як розпочинати будувати кар’єру, подумайте над трьома найголовнішими питаннями:     - ким я хочу стати? 
- в якій компанії я хочу працювати? 
- що я маю для цього зробити? 

Лише з чітким розумінням і відповідями на ці питання ви зможете досягти поставлених цілей. На шляху до омріяної кар’єри буде багато перешкод. Не дозволяйте цим перешкодам зламати віру в свої сили та, найголовніше - не полишайте мрію! Лише складний та тернистий шлях веде до  великого майбутнього. І дуже важливо: в будь-якій ситуації залишайтеся людиною, гідною чесною та відвертою.
Юліана ГОРДІЙЧУК

Writer from STUD-POINT

0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації