середа, 11 листопада 2015 р.

Надання підприємством можливостей для підвищення кваліфікації працівника забезпечує підвищення якості його роботи та створює надійне підґрунтя для подальшої довгострокової співпраці. Роботодавець може забезпечити навчання працівникові, уклавши особисто з ним договір позики чи договір з навчальним закладом про оплату навчання. Крім того, в першому випадку, як правило, передбачають цільове використання коштів. Варто також наголосити, що договір з ВНЗ, як правило, не передбачає повернення коштів роботодавцеві після завершення працівником навчання, натомість кошти, надані за договором позики мають бути повернені працівником або після висунення вимоги роботодавця (в семиденний строк після отримання такої вимоги) або у чітко передбачений договором термін. За договором позики, якщо інше не передбачено самим договором, працівник змушений буде сплатити проценти, розмір яких закріплено в законодавстві.


Існує і третій варіант: якщо працівник вирішив взяти кредит в банку для оплати навчання, роботодавець (фізична чи юридична особа в особі свого керівника) може виступити поручителем. Це не потребує капіталовкладень з боку підприємства, а у випадку неповернення кредиту працівником, поручитель, виконавши вимоги банку, стає кредитором щодо працівника.
Можливо також укласти окремо договір із працівником про надання позики на навчання, і необхідну суму коштів перерахувати відразу на рахунок ВНЗ, уклавши відповідний договір про оплату навчання.
Проте, якщо роботодавець дбає передусім про забезпечення інтересів працівника, доцільно було б укласти договір про оплату навчання з вищим навчальним закладом. Одна з головних його переваг – можливість здійснювати оплату частинами (за рік чи семестр). У разі звільнення працівника роботодавець перестає виплачувати кошти за подальше навчання особи. Фактично, це найнадійніший спосіб утримати працівника за місцем роботи, адже він знатиме, що його навчання буде оплачуватись лише на час його роботи в компанії.
                                                                                                               Автора: Марія Звягинцева

0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації