понеділок, 26 жовтня 2015 р.


Використання дистанційної праці роботодавцем  має ряд значних переваг, як, наприклад, скорочення витрат на оренду офісного приміщення, наявність додаткових можливостей доступу до мережі Інтернет, спрощення організаційного забезпечення діяльності працівників тощо.
Кодекс законів про працю України не містить чіткого правового регулювання дистанційної роботи, проте відсутня також і заборона на укладення трудових контрактів з такою умовою. До того ж, відповідно до закону, роботодавець зобов’язаний забезпечити безпечні та комфортні умови праці.
Згідно з міжнародними нормативно-правовими актами дистанційною вважається та робота, яку особа виконує за місцем проживання чи в іншому місці за власним вибором, проте не в наданому роботодавцем приміщенні за винагороду та відповідно до вимог роботодавця. Найчастіше місце дистанційної роботи особи є також місцем її проживання.
Проте для можливості працювати дистанційно, «робоче місце» дистанційного працівника має  відповідати, насамперед, таким основним вимогам: не створювати додаткових незручностей для сусідів працівника та відповідати всім правилам техніки безпеки та санітарно-гігієнічним нормам, про що має бути повідомлений роботодавець.
Варто зауважити, що трудовий договір, пов'язаний  виконанням дистанційної роботи має бути оформлений роботодавцем в загальному порядку. Працівник повинен ознайомитись із правилами техніки безпеки та локальними нормативними актами, які діють на підприємстві (правила внутрішнього трудового розпорядку, колективний договір тощо)
За виконання своїх обов’язків дистанційний працівник отримує заробітну плату, яка не може бути нижчою за мінімальну, встановлену законодавством та відповідає кваліфікації працівника.
До того ж, роботодавець зобов’язаний або забезпечити працівника необхідними засобами для виконання обов’язків безоплатно, або компенсувати витрати працівника, який користується власним обладнанням.
Оформлення трудової книжки, надання відпусток, інших соціальних гарантій, звільнення дистанційних працівників відбувається в загальному порядку, передбаченому трудовим законодавством.

Автор: Марія Звягінцева

0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації