понеділок, 9 листопада 2015 р.



Дедалі більше компаній запрошують до себе студентів та, взагалі, молодь на стажування, адже хороші кадри, хоч і «зелені», на дорозі не валяються. Тим більше часто, після – їх запрошують на постійну роботу. І хоч на стажуваннях, частіше всього не платять, та для стажерів це гарна можливість проявити себе, отримати досвід та хороші звязки. 
А взагалі випускникам та студентам останніх ВУЗів не варто відкладати пошук стажування на останній момент, адже це нелегка праця – знайти те, що буде подобатись тобі, а ти – роботодавцю. Тому що рано чи пізно прийде час, коли потрібно буде влаштуватись на роботу, а без будь-якого досвіду – це майже неможливо, навіть якщо ти дійсно професіонал.
Сучасна молодь, на щастя, не женеться за грошима, як за святинею, зараз цінується самовдосконалення себе, як професіонала, більше за купюри, мабуть – думають про майбутнє, а не живуть сьогоднішнім днем. Хоч, звісно, будь-яка праця повинна оплачуватись, але всім відомо, що стажування у більшості випадків – безоплатне. Та не варто одразу засмучуватись через це і думати, що стажер – це різноробочий, який носить каву і забирає одяг із хімчистки, ні! Стажер – це молодий майбутній професіонал, який заробітну плату отримує у вигляді досвіду, зв’язків і навіть власної вигоди.
Аби стажування було дійсно корисне і варте витраченого часу, потрібно пам’ятати:
1. Виглядайте професійно. Спробуйте дізнатися що-небудь про дрес-код в офісі перед початком стажування - і потім дотримуйтеся його. Навіть якщо немає спеціальних рекомендацій, просто зверніть увагу на те, в чому ходять співробітники, та одягайтеся відповідно. Ваш зовнішній вигляд буде відображати ваше ставлення, і завдяки йому ви можете запам’ятатись, що дуже важливо.
2. Будьте привітними і ввічливими до всіх, не базікайте багато і тримайтеся осторонь від пліток. Ви ніколи заздалегідь не знаєте, хто в компанії зможе допомогти вам з проектом, або навіть роботою, і чим краще враження ви справите на людей, тим простіше буде попросити про допомогу. Контакти та рекомендації безцінні для кожної кар'єри.
3. Будьте далекоглядні! Якщо ви вважаєте, що компанії потрібен акаунт на Twitter, або ви знайшли спосіб, як заощадити гроші, використовуючи іншого постачальника паперу? Поділіться своїми ідеями з керівником, адже їм зазвичай подобаються люди, які проявляють ініціативу і генерують хороші ідеї. Це плюс, як для компанії, так і особисто для вас. Щоразу, проявляючи свої таланти – вам автоматично нараховуються бали, і саме завдяки їм вас можуть перевести із категорії «стажер» до категорії «постійний працівник», а якщо ні – ви як мінімум запам’ятаєтесь, а це чудовий бонус для подальшого життя.
4. Використовуйте кава-брейки, перекури та обіди. Це чудовий час, щоб роззнайомитись з співробітниками компанії, адже ніколи не знаєш, коли зустрінеш товариша, ба більше – друга, або навіть того, хто зможе посприяти вашому кар’єрному розвитку.
5. Не витрачайте час дарма. У працівників, а особливо начальника, чи вашого куратора стажування, часу в обріз, тому часто про стажера, особливо на початку, банально забувають. Тому - беріть ініціативу у свої руки і пропонуйте допомогу, адже лише на практиці ви зможете здобути професійні навички.
6. Будьте організованими і пунктуальними. Не спізнюйтесь на роботу або збори. Приїхати на декілька хвилин раніше - прекрасний і простий спосіб справити хороше враження. Завжди будьте готові і не пропускайте дедлайни - якщо ви знаєте, що не встигнете виконати роботу вчасно, попросіть про додатковий час. Бути організованим і стежити за часом -важливі навички для успішної кар'єри.
7. Не відмахуйтесь від простої роботи. Часто на початку шляху стажування - вам даватимуть завдання, які здаватимуться незначними , їх виконувати не завжди весело, проте, аби отримати дійсно вагоме завдання варто проявити себе якомога найкраще виконуючи дріб’язок.
8. Спілкуйтесь. Часто відділи влаштовують спільні вилазки у кафе, на екскурсії, або спортивні заходи. Не нехтуйте цим, адже це навіть ще краще аніж кава-брейки, тому що ви знаходитесь у неформальній ситуації, а люди зазвичай розкриваються саме тоді.
9. Будьте цікавими і ставте запитання, щоб зрозуміти всі дрібниці бізнесу - у вас тільки кілька місяців, щоб ввібрати стільки інформації, скільки ви тільки зможете. Однак переконайтеся, що ваш час запитань і відповідей не відволікає інших від своєї роботи.
10. Будьте  «збирачем контактів»: візьміть візитки у всіх можливих співробітників і людей, з якими працювали, додайте усіх на Facebook та Instagram, намагайтесь ніколи не втрачати контакт з людьми, які можуть бути корисними вам у майбутньому.

Якщо дотримуватись усіх пунктів і приправляти їх своїми гарними якостями та вміннями, можна бути впевненим, що будь-яке стажування піде на користь вам, як професіоналу та людині. 

 

                                                                                                    Автор: Юліана Гордійчук  



0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації