понеділок, 8 серпня 2016 р.

Який абітурієнт не переживав з приводу вступу до ВНЗ? Отож, що кожен. Тому цього року Міністерство освіти та науки України вирішило облегшити життя випускникам та спростити вступну кампанію. Вийшло у них це чи ні? Розглянемо на прикладах.

Пробне ЗНО
  Ні для кого не секрет, що іспити – це завжди стрес. Не знаходиш місця, постійно готуєшся та майже не спиш вночі, а ще й вчителі підливають бензину в вогонь та лякають таким «жахливим» ЗНО, але чи такий страшний вовк, як його малюють? Щоб це дізнатися, й існує пробна версія цього іспиту.

  Процедура проходження майже така ж, як і на справжньому, окрім того, що правильні відповіді перевіряєш ти, а не комп’ютер. Також на відміну від реального безкоштовного ЗНО, за пробне ти маєш заплатити. У цьому році вартість такого задоволення була 111 гривень. Але чи коштує це своїх грошей?

  Насправді, не все так гарно проходить, як описують. Переживання і "зубрьожка" перед пробним ЗНО взагалі не варті того, що отримуєш. Інструктори майже не слідкують за дисципліною, тому ти не можеш поринути в справжню атмосферу іспиту. Також одною неприємною відмінністю від реального ЗНО стало те, що завдання з української мови та літератури дали минулорічні, а не нові. За що ж всі заплатили по 111 гривень?

  Некоректні питання, петиції та вже справжнє ЗНО
  Чим, чим запам’яталося цьогорічне незалежне оцінювання, так це надзвичайно великою кількістю звернень абітурієнтів до Міністерства освіти і науки України. Майже після кожного іспиту на сайтах створення петицій з’являлися скарги щодо коректності завдань. Так, після ЗНО з історії України вступники написали аж 2 петиції, оскільки в одному завданні була подана досить суб’єктивна цитата на рахунок Революції гідності, а в іншому – подія, якої не було навіть в програмі ЗНО, проте Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) не визнали ці причини переконливими. 

  Та якщо для оцінювання з історії України хоча б склали нові завдання, то для ЗНО з німецької мови використали взагалі минулорічні. Таким чином, якщо абітурієнт вирішував тести за 2015 рік, він міг запам’ятати правильні відповіді та скласти іспит краще ніж ті, хто не переглядав завдання за інші роки.

  Більше-менше бюджетних місць та смайлик на Абіт-пошуку
  Здавалося б, що вступна кампанія 2016 року з крахом провалилася. А ні! Є й позитивні зрушення.
  Багато випускників скаржилося, що в їх омріяному ВНЗ малий обсяг прийому за державним замовленням, і Міністерство освіти та науки України їх почуло! Тепер за новим впровадженням, чим більше заяв надходить на певну спеціалізацію, тим більше на ній з’являється бюджетних місць. Так, у минулому році на «іспанській мові та літературі» в Київському університеті імені Бориса Грінченка було 8 місць за державним замовленням, а в цьому році їх кількість збільшили до 13. Але якщо у ВНЗ надійшло мало заяв, то й обсяг прийому за державним замовленням теж зменшується, що стало для деяких абітурієнтів прикрою несподіванкою.


  Ще один приємний сюрприз для випускників - смайлики:) на сайті Абіт-пошук. Тривалий час абітурієнти не могли збагнути, що ж означають ті усміхнені обличчя напроти їх заявок, поки не з’явилися пояснення. У соціальних мережах поповзли чутки, що смайлик означає великий шанс на бюджет, та й справді згодом у більшості це виявилося правдою. Хоча є й виключення.

  Також цього року Міністерство освіти та науки України запровадило принцип «бюджетне місце закріплюється за абітурієнтом». Незрозуміло? Це й не дивно, адже більшість випускників у недорозумінні, але все просто. Кожен одинадцятикласник знає, що наразі на бюджет можна пройти тільки за одним пріоритетом, тож якщо абітурієнт відмовляється від свого місця, то воно зникає і вже ніхто не може претендувати на нього.

  Відміна обов’язкового ЗНО з іноземної мови та дворівневих тестів
  Ще в 2015 році одинадцятикласників лякали примусовим іспитом з англійської/ німецької/ іспанської чи іншої мови, але цього так і не сталося. МОН України тільки пообіцяло перенести це на наступний рік та ще й зробити тести по рівнях В1 та В2, проте не виконали обіцянку й цьогоріч. Колегія МОН вирішила ще дати час для підготовки до ЗНО з іноземної, як школам, так і учням, й наразі задумали готувати завдання на аудіювання та спілкування.


  Звичайно, у всіх цих нововведеннях є, як свої мінуси, так і плюси, але ж наша освіта не стоїть на місці. Тому вступникам залишається тільки побажати вдалого навчання в омріяних ВНЗ!
Єлизавета СЕМКО
журналіст "STUD-POINT" з м. Чернігів


2 коментарі:

  1. Вітаю
    Якщо ви шукаєте кредит більше турботи для вас.
    Я конкретного кредитора, надання кредитів має всі, хто має потребу. Якщо ви зацікавлені, будь ласка, звертайтеся мою адресу:
    Mail:bonghislaine0@Gmail.com
    Mail:bonghislaine0@Gmail.com

    Для отримання додаткової інформації
    Дякую

    ВідповістиВидалити
  2. Вітаю
    Якщо ви шукаєте кредит більше турботи для вас.
    Я конкретного кредитора, надання кредитів має всі, хто має потребу. Якщо ви зацікавлені, будь ласка, звертайтеся мою адресу:
    Mail:bonghislaine0@Gmail.com
    Mail:bonghislaine0@Gmail.com

    Для отримання додаткової інформації
    Дякую

    ВідповістиВидалити

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації