вівторок, 13 вересня 2016 р.

Це природна закономірність - одні професії зникають у минулому, інші з'являються за вимогою сучасного темпу розвитку. Нам вже давно не потрібні люди, що запалюють вечорами ліхтарі, але користуються великим попитом PR-менеджери, веб-дизайнери та SEO - редактори.
З однією з таких відносно нових професій, що не тільки має попит на ринку праці, але й приносить хороший дохід, ми й познайомимось. Це Sales manager або, кажучи простіше, менеджер з продажів.

Хто такий Sales manager
З назви зрозуміло, що Sales manager (SM) займається продажами, тобто реалізацією товарів.  Ця професія створена для реалізації зв'язку між покупцями та компаніями.
Сьогодні від 25 до 50% вакансій на ринку праці належить спеціалістам з продажів.
Одразу, щоб не виникло враження, що менеджер по продажам це продавець з місцевого ларьку, треба зазначити, що сфера його компетенції набагато ширша. SM працює з пошуком потенційних клієнтів, створює та опрацьовує базу для подальших проектів. Та це не просто постійні дзвінки абонентам клієнтської бази, перемовини та "ні, дякую, мене це не цікавить" з слухавки.  Насправді, це збір та обробка інформації, презентація проектів, розробка документації, заключення договорів, робота на виставках та контроль за доставкою товару.
Залежно від компанії, на яку працює менеджер, буде встановлено графік роботи, але зазвичай чіткого графіку немає. Для Sales manager важливо знаходити потенційних клієнтів, а для цього потрібно опинитися в потрібному місці в потрібний час, а не сидіти в офісі з 8 до 8. Тож це один з плюсів цієї професії, та далеко не останній.

Скільки заробляє Sales manager
Менеджери з продажів - професія, що користується найбільшим попитом у будь-якій компанії, тому що саме від цих людей залежить прибуток компанії. Яку б чудесну та якісну продукцію не виробляла компанія, все закінчиться крахом, якщо вона почне втрачати клієнтів. А менеджери з продажів займаються тим, щоб цього не сталося.
Тому і заробітна плата відповідна.  Дохід Sales manager напряму залежить від престижності та продажів товару, тому відповідно до розміру клієнтської бази та результатів роботи нараховується прибуток.
Новачки в цій сфері заробляють не багато, але відносно інших професій це вже у 2-3 рази більше.
Дохід рядового менеджера з продажів порядку 6-8 тисяч гривень, а зарплатня керівника відділу залежно від компанії - від 12 до 36 тисяч гривень в місяць.
Сейлз-директор (sales director) з гарною освітою та досвідом роботи в іноземних компаніях від 5 років, може розраховувати на 30-40 тисяч гривень в місяць плюс відсотки від продажів.
Крім зарплатні кандидату на посаду можуть запропонувати безкоштовне навчання, високі відсотки від продажів та бонуси. Для ініціативних та працьовитих робітників існує можливість стажування чи роботи закордоном. І, авжеж, можливість кар'єрного розвитку.
Бонуси та винагороди у сфері послуг залежать від кількості клієнтів. Менеджер повинен шукати клієнтів на послуги компанії та може отримувати за це 20-30% від суми замовлення одразу після оплати клієнтом, а не помісячно.
Така система вигідна як для робітника, так і для роботодавця, адже у робітника є стимул працювати краще, і отримувати більше, а у компанії розширювати тим самим клієнтську базу.

Як стати  Sales manager
Хоча спеціалістів з продажу на ринку праці доволі багато, але знайти професіонала доволі важко. Деякі стверджують, що професіоналом може називатися лише людина з вищою освітою, але всім давно відомо, що диплом далеко не головне. Диплом лише може означати, що людина загально ерудована, вміє правильно висловлюватись і грамотно вести переговори. Але й це не завжди.
Професіонал у сфері продажу перш за все повинен знати середовище, в якій йому доведеться працювати, розуміти запити клієнтів та вміти їх грамотно реалізувати на користь компанії. Ідеально для нового кандидата вже мати власну клієнтську базу та кілька років досвіду успішних продажів, але для новачка в цій сфері таке не дуже ймовірно.
Новачок повинен мати кмітливий розум, і вміти знайти підхід до клієнта. Важливо мати велику стресостійкість, адже працювати весь час прийдеться в нестабільній сфері, де багато факторів не залежить від менеджера. Договори, перемовини, постійний тиск зі сторони клієнтів необхідно сприймати як річ, що розуміється сама по собі і не звертати увагу  на це.
Ще однією важливою рисою і вміння є схильність до аналізу. Збір інформації та аналітика - це те, з чого починається пошук бази для подальшої роботи. Правильний бізнес-план і добре продуманий шлях досягнення мети плюс вміння підлашовуватися під ситуацію - перевірений спосіб отримання прибутку. Тому без розуміння сфери діяльності, заключення успішних договорів - це скоріше вдача, а не закономірність.


Дар'я ПРОНОЗА
журналіст STUD-POINT з м. Дніпро

0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації