четвер, 22 вересня 2016 р.

"Чому ви хочете працювати саме у нас?", "Ким ви себе бачите через 5 років?"- інколи при прийомі на работу рекрутери обмежуються тільки подібними стандартними питаннями, але так буває не завжди. Ба більше, це тільки найпростіший тип співбесіди, а їх різновидів насправді дуже й дуже багато. Тож якими вони бувають і чого чекати від HR-менеджерів під час тої чи іншої співбесіди? 

Залежно від цілі їх поділяють на відсіюючі та відбірочні.
На
відсіююче (перше) інтерв'ю запрошують тих претендентів, резюме яких, на думку HR-менеджера, об'єктивно підходить під вимоги вакансії. Звичайно ж, деякі відсіюються на першому етапі за відсутністю недостатнього досвіду роботи чи профільної освіти. Проте, якщо вас вже запросили на першу співбесіду, то треба притримуватися деяких правил. 
Всі чули прислів'я, що зустрічають по одягу, а проводжають по розуму. Інтерв'ю - не виключення. На першій зустрічі ви повинні притримуватися ділового стилю - це додасть вам "+1" до вашого шансу успішно працевлаштуватися. 
Також не менш важливу роль на відсіюючій бесіді відіграє вміння вести розмову. Заздалегідь продумайте, що ви будете відповідати на типові питання, на кшталт: "Чому ви хочете працювати саме в нашій компанії?". Покажіть свій професіоналізм і доведіть, що вас дійсно цікавить ця вакансія. Не соромтеся задавати питання щодо робочих моментів. Проте одразу ж питати про відпустку чи зарплатню - це моветон.
Якщо ви пройшли відсіюючу співбесіду, то вітаємо! Вас очікує відбірочне інтерв'ю. На другий етап потрапляють тільки найкращі. 
На другому етапі покажіть свої найкращі якості, наголосіть на своїх досягненнях. Запитуйте керівника про специфіку роботи. Заздалегідь напишіть свої запитання, щоб нічого не забути від хвилювання.
Залежно від змісту - співбесіди поділяють на біографічні, ситуаційні, критеріальні, стресові та комплексні. 
Біографічни співбесіди - 
назва  говорить сама за себе. Зазвичай, просять розповісти про свою освіту, свої минулі місця роботи та інше. 

Перш ніж піти на таку співбесіду, детально продумайте, про які сторони свого життя треба розповісти детальніше, а про які треба промовчати. Так, наприклад, якщо ви претендуєте на позицію менеджера з продажу, то необов’язково повністю розповідати про всю свою кар’єру географа. Проте ніколи не обманюйте рекрутера! 
Ситуаційні співбесіди надзвичайно гарно розвивають уяву. Як правило, HR-менеджер чи керівник пропонує вам кейси — реальні чи гіпотетичні ситуації, які можуть статися на роботі. Якість виконаного завдання й покаже ваш професіоналізм. Проте не хвилюйтеся — якщо вас запросили на таке інтерв’ю, то швидше всього ви маєте достатньо досвіду для таких задач.
Критеріальна співбесіда схожа на звичайне професійне опитування. Потенційний працівник повинен відповісти на запитання рекрутера — це й покаже його готовність до роботи. 
Хоча такий вид інтерв’ю трапляється дуже рідко, але наша порада — відповідайте максимально чесно і користуйтеся своїми професіональними навичками.

Якщо з самого порогу на вас кричить керівник компанії, то будьте певні, що це стресове інтерв’ю.Порада: не нервуйте, продемонструйте всю свою витриманість — і робота мрії в кишені. Якщо ж дуже хочеться відповісти так само «по-хамськи», то культурно «відмовте» керівникові словами: «Я вважаю, що ми ведемо неконструктивну бесіду. На цьому етапі давайте обговоримо мої професійні якості, або інакше я не бачу сенсу продовжувати нашу розмову».
Частіше всього такі співбесіди проходять PR-менеджери, оператори колл-центрів, оскільки їх робота тісно пов’язана з людьми. І якщо ви не змогли залишитися спокійним, то задумайтеся, чи треба вам ця сфера?
Комплексні співбесіди — це суміш двох будь-яких вищеназваних інтев’ю. Так, наприклад, спочатку вас можуть облити кавою, а потім ваша стресова співбесіда переросте в ситуаційну. 

Індивідуальні та колективні інтерв’ю
Все має свої плюси й мінуси. Ці 2 види співбесід теж не виключення. 
Індивідуальне інтерв’ю має очевидні переваги: рекрутер більше вам приділяє уваги та може детально відповісти на ваші запитання. В той же час на проведення колективної співбесіди HR-менеджер витрачає меньше сил, а ви можете проявити свою ініціативу серед інших потенційних працівників.
Віртуальні співбесіди
В епоху високих технологій навіть на роботу можуть взяти через Інтернет. Ви можете пройти інтерв’ю по телефону чи Skype (частіше всього, тільки відсіюююче).
В такому випадку робіть акцент на мовлення. Не відповідайте коротко на запитання, не вживайте слів-паразитів. Розкажіть детальніше про свої переваги як працівника.
У разі, якщо ви говорите по веб-камері, звичайно ж, змініть домашню кофтину на ділову сорочку. Таким чином, ви справите гарне враження на свого роботодавця.

Але на яку б співбесіду ви не потрапили, завжди будьте впевнені в собі і все у вас вийде!

Єлизавета СЕМКО
журналіст "STUD-POINT" 

0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації