вівторок, 27 вересня 2016 р.

Пам’ятаєте шкільні задачки, коли з пункту "А" в пункт "В" виїхала вантажівка з такою-то швидкістю і повинна проїхати таку-то відстань і потрібно було визначити, коли вантажівка приїде в пункт "В". Полюбляли і швидко вирішували такі? Тоді, можливо, ваше призвання – логістика!


Хто такий логіст 
Логіст – це людина, що займається постачанням товарів до покупця, тобто забезпечує товарооборот компанії.  Головна мета логіста - доставити за потрібний час і в потрібне місце потрібну кількість товару споживачу. 
Простіше кажучи, логіст це людина, яка має розрахувати як доставити три тони апельсинів на прилавки супермаркетів і зробити це настільки швидко, щоб ні один Чебурашка не помер від переїдання в ящику і його не забрала на кордоні митна служба. 


Де може працювати логіст
Всюди, де є товар. Будь це велика міжнародна компанія чи старт-ап з пролажу баранчиків в Україну. Товар повинен бути доставлений на вигідних умовах , щоб вигідно продаватися. 
Існують спеціальні великі логістичні компанії, та все ж будь-яка компанія де є виробництво потребує логістів. І зазвичай виокремлює на їх штат найбільше коштів. Не буде товару – не буде прибутку.








Чим саме займається логіст
Міф про те, що логісти просто розраховують як і куди перевезти та розкласти товар – все таки міф.
Насправді, логіст має великий спектр обов’язків: 
По – перше, взаємодіє з  відділами продажів, бухгалтерії, складу та відділом закупівлі, щоб підготувати грунт завчасно.
По-друге, розробляє маршрути для доставки товарів, щоб, наприклад, не везти кришталеві фужери по бездоріжжю.
По-третє, обирає оптимальний транспорт для перевезення продукції, щоб не везти молоко 3 дні замість 3 годин. 
 По-четверте, контролюють строки поставки та своєчасну оплату договорів, укладених компанією.
По-п’яте,  готують необхідну документацію, щоб не залишити половину товару на митні.
І все це зводиться до головного обов’язку логіста - скороченню витрат підприємства до мінімуму та отримання більшого прибутку. 
Ця професія не має графіку, адже сидіти в офісі майже не доводиться. Логіст повинен бути гнучким у своєму розкладі, бути готовим до відряджень, а офісна робота 
робота зводиться до підготовки документації.
  



Що потрібно знати та де цьому навчають
Для роботи в логістиці потрібні знання англійської мови, програмного забезпечення, митного та міжнародного права, прикладної математики, основ економіки, аналітичні здібності (статистичний аналіз), комунікабельність та презентаційні навички. Набір немаленький, проте всьому можна навчитись.
У багатьох університетах (КНУ, Львіський Політех, ХНЕУ, НАУ та ін.) створена така спеціальність як «Логістика». Проте, тим хто має вищу економічну або юридичну освіту, освоїти цю професію теж під силу.


Особисті якості
Щоб бути логістом перш за все потрібні міцні нерви та вміння швидко приймати рішення в складних ситуаціях. Коли перший план перевезення накрився мідним тазом через непередбачувані обставини, то необхідно швидко знайти вихід або втратиш прибуток.
І хоча такі риси як комунікабельність, вміння вести переговори та домовлятися необхідні в багатьох професіях, але логіст без цього ніяк не обійдеться. Йому необхідно знати як правильно підійти до будь-якої задачі та будь-якої людини, будь то службовець у кордоні чи дядя Вася далекобійник.


Скільки можна за все це отримати
Початківці можуть розраховувати на ставку - 4-5 тисяч гривень. 
Більш досвідчені працівники в середньому на 10-12 тисяч гривень.
Найбільш досвідчені та успішні лінійні логісти отримують 20-25 тисяч гривень.
Директори компаній і ТОП-менеджери в средньому 40-42 тисячі гривень.
І це ще не все. Логіст заробляє стільки скільки зуміє зекономити компанії. Бонуси, премії та відсотки від виручки на цій роботі гарантовані. 
Гроші пристойні, а тому є заради чого старатися!



Дар'я ПРОНОЗА

журналіст "STUD-POINT" з м. Дніпро



0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації