середу, 25 листопада 2015 р.


Працівник, який офіційно працевлаштований відповідно до національного законодавства має право розірвати договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника підприємства (роботодавця) або уповноважений ним орган письмово за два тижні до бажаної дати звільнення.




 Необхідно зауважити: працівник може одночасно із заявою про звільнення за власним бажанням подати заяву про надання йому невикористанної відпустки або її частини.  У цьому випадку днем звільнення буде останній день відпустки, навіть, якщо цей день буде поза межами встановленого у статті 38 КЗпП двотижневого строку попередження про наступне звільнення
 Варто наголосити, що за змістом статті 38 КЗпП України законодавець закріпив за працівником право на розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з обов’язком двотижневого попередження, а не з правом працівника двотижневого відпрацювання. Не варто також забувати про право працівника забрати заяву про звільнення за власним бажанням впродовж цих двох тижнів та продовжити свою роботу. В такому випадку безстроковий трудовий договір триває далі.
 Згідно з частиною 3 статті 38 КЗпП України працівник має право у визначений ним строк розірвати договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.
 Обставиною, що підтверджує факт попередження та дату, з якої обраховується двотижневий строк попередження, зазвичай, є факт накладення на заяві резолюції відповідною посадовою особою із зазначенням дати. Якщо працівник подає заяву про свій намір розірвати трудовий договір безпосередньо до кадрової служби чи канцелярії підприємства, датою, з якої розпочинається відлік строку попередження, є дата прийняття такої заяви відповідним працівником кадрової служби чи канцелярії. У заяві про звільнення працівник не зобов'язаний вказувати причини звільнення.  Заява про звільнення може бути подана як у період роботи, враховуючи і строк випробування, так і при відсутності на роботі, наприклад у період відпустки чи тимчасової непрацездатності. Роботодавець не має права звільнити працівника раніше вказаного у заяві строку, якщо про це працівник не просить.





                                                                                                            Автор: Марія Звягинцева

0 коммент.:

Дописати коментар

Архів

Global Graduate Programme

Global Graduate Programme
Global Graduate Programme

Вакансії компанії Deloitte.

Вакансії компанії Deloitte.
Дізнатись більше про вакансії компанії Deloitte.

Рекомендована публікація

Кар'єра у SOFTELEGANCE. #27_кольорів_роботодавця

Популярне

Останні публікації